HomeSvijetFrancuska vlada osnovala tijelo za preoblikovanje islama

Francuska vlada osnovala tijelo za preoblikovanje islama

Francuska vlada prestavila je novo tijelo čiji je cilj da preoblikuje islam u Francuskoj i oslobodi ga ekstremizma.

Tijelo Forum islama u Francuskoj sastavljen je od imama i građana, a uvodi ga Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi pomoglo vođenje najveće muslimanske zajednice u zapadnoj Evropi koja broji pet miliona pripadnika.

Forum islama zamijeniće Francusko vijeće muslimanske vjere, grupu koju je 2003. osnovao bivši predsjednik Nikola Sarkozi, tadašnji ministar unutrašnjih poslova.

Pristalice osnivanja ovog tijela vjeruju da će to sačuvati zemlju sigurnom i osigurati da se muslimanska praksa u Francuskoj pridržava vrijednosti sekularizma u javnom životu zemlje.
Sa druge strane, protivnici ove incijative boje se d aje to još jedan korak u institucionaliziranoj diskriminaciji muslimanske zajednice.

Prošle godine je francuski parlament odobrio zakon za jačanje nadzora nad džamijama, školama i sportskim klubovima sa ciljem, kako se navodi, zaštite od radikalizma i promovisanja prava žena.

Zakon, koji je izazvao zabrinutost u dijelovima muslimanskog svijeta, korišćen je za zatvaranje više džamija i društvenih grupa.

Must Read

spot_img